• Home
  • Блог
  • 7 неща, които (може би) НЕ знаете за креатина

креатин монохидрат

Да започнем отначало – какво всъщност представлява креатинът?

Казано накратко, това е комбинация от трите аминокиселини – аргинин, глицин и метионин. Креатинът се произвежда естествено в нашето тяло (около 2 г дневно при мъжете) и се намира в черния дроб, бъбреците и панкреаса, но не в големи количества. Хранителната добавка се предлага под формата на таблетки за пиене, на прах и в течен вариант. Най-широко използваната форма праховата, която следва да бъде разтворена в дадена напитка. Креатинът е най-ефективен, ако се приема с натурален сок от грозде или ябълка (важното е нектарът да не бъде от киселинен плод (портокал, грейпфрут и др.), защото те отслабват действието на веществото). Захарта в гроздовия сок повишава и производството на инсулин в тялото ви, което директно води до по-добро и бързо усвояване.

Как действа креатинът?

Той стимулира производството на аденозинтрифосфат (АТФ) – химично съединение, което съдържа богати на енергия връзки, отговарящо пряко за повишаване на силата и издръжливостта на мускулите. Приемайки тази хранителна добавка, вие си осигурявате повишаване на силата, покачване на мускулна маса, по-добро възстановяване от тежките тренировки и по-висока издръжливост.

Ето и седем неща, които (може би) НЕ знаете за креатина:

1. Има няколко вида креатин

И те са: етил естер, кре-алкалин, малат, пируват, креатин хидрохлорид и несъмнено най-доказалата се форма е креатин монохидрат. На него и ще обърнем най-голямо внимание в този текст – монохидратът е най-широко използваната, най-изследваната и най-резултатната форма на аминокиселината.

2. Креатинът се използва и в медицината

Освен явните ползи за спортуващите, креатин монохидратът се използва и в медицината. Един от примерите за това са хората, които се налага да бъдат гипсирани вследствие на даден инцидент. Обикновено мускулът под гипсираната част, вследствие на пълното си обездвижване, се свива и отслабва. При пациенти, приемащи креатин монохидрат, това не се случва и разликата с преди е нулева или минимална.

3. В 1100 г телешко месо се съдържат 5 г креатин

Същото количество можете да си набавите и чрез приема на една доза от хранителната добавка. Всички бихме се съгласили, че вторият вариант е много по-бърз и лесен (в сравнение с този, включващ приготвянето и изяждането на 1100 г телешко месо). В тази насока е редно да споменем, че при топлинната обработка на месото част от креатина бива унищожен. Това обаче не значи, че можем да разчитаме единствено на хранителните добавки. Както знаем, те не са заместител на разнообразното хранене, а добавка към него.

4. Ако не се изпие веднага, може да стане безполезен

Когато креатинът е в контакт с киселинна среда или влажност за повече време, той се разпада до креатинин, който няма да ви бъде от полза по никакъв начин. Затова експертите съветват креатиновата напитка да се консумира веднага или до няколко минути след забъркването ѝ.

5. “Зареждащият” период е вече отживелица

Креатин монохидратът се използва масово в бодибилдинга още от 90-те години на миналия век. За тези близо 30 години е бил тестван десетки, ако не и стотици пъти. На доста места ще срещнете следното предложение за дозировка: първата седмица приемът на монохидрат се случва 4 пъти на ден по 5 г, общо 20 г. Това се нарича “зареждащ” период. След това се минава на 5-10 г на ден в един или два приема и така не повече от два месеца. По последни данни обаче това е излишно прахосване на продукта, с цел той да бъде изразходен по-бързо и да си закупите следващата опаковка по-скоро. Няма как тази зареждаща фаза да е универсална за хора с различно тегло и те да приемат едно и също количество креатин, усвоявайки го всичкия. Най-правилната дозировка според нас и много други източници е 5 г на ден след тренировка, когато организмът е в катаболен процес и всичко, което му “подадете”, бива абсорбирано веднага. Без “зареждащи фази” от старата школа. Организмът ви няма как да усвои 20 г креатин, по-голямата част от него просто ще бъде изхвърлена при уриниране. В нетренировъчни дни може да го приемате сутрин на гладно. Продължителността на един цикъл прием на креатин монохидрат е редно да бъде между един и два месеца, последвана от месец почивка, а след това може да бъде повторена отново. Това се прави с цел организмът ни да не свиква с добавката и да не стигаме до застой.

6. Креатина не е нито анаболен стероид, нито астероид и въобще не е опасен

Шегата настрана, но много начинаещи билдъри, а и не толкова начинаещи не правят разлика между хранителни добавки и забранените на пазара анаболни стероиди. Хранителните добавки са допълнение към разнообразното хранене на човек. Те ни помагат да добавим тези още няколко грама протеин или определени аминокиселини на ден, от които се нуждае тялото ни, за да расте, но които нямаме време/възможност да си набавим от храната. От друга страна, анаболните стероиди са съвсем друг тип продукти, повечето базирани на мъжкия хормон тестостерон, който се вкарва в тялото ни под формата на таблетки или инжекционно, и които водят доста странични ефекти със себе си. Без да навлизаме в повече подробности, искаме да развенчаем мита, че креатинът е опасен за здравето ви.

7. Креатинът е открит през 1832 г.

Френският учен Майкъл Шевреул го открива в месото на животни. Той кръщава новия елемент креатин (от гръцки: месо). След дълги години били направени опити, доказващи, че аминокиселината помага на трениращите по отношение на сила, издръжливост и покачване на мускулна маса. Най-високо съдържание на аминокиселината има в червените меса.

 

Надяваме се, че научихте нещо ново и полезно. Ако ви е интересна темата и искате да знаете повече (за тази или друга хранителна добавка), включете се в коментарите. Ще се радваме да ви споделим още от знанията и опита си.

Leave Your Comment

*

code

No comments yet